#ShapingDigital

Kunstmatige Intelligentie & Privacy

13 juni 2018  |  16:00 – 18:00 uur  |  Amsterdam

‘Privacy regels temperen de evolutie van Artificial Intelligence ‘. Klopt dit of niet en wat zijn de gevolgen?’
We hebben onlangs de strijd tussen de Verenigde Staten en Rusland over AI bekeken, waarbij verschillende experts beweerden dat AI in toenemende mate de winnaars op internationale schaal zal bepalen. China past AI toe op sociale schaal: door het ontwikkelen van een sociaal kredietsysteem. Met behulp van kredietscores, rangschikking en vooral veel privégegevens kunnen burgers betrokken raken bij het constant scoren en het evalueren van gedrag.

Terug thuis zitten we midden in de GDPR-implementatie en de discussie over de ‘sleepwet’. We proberen onze gegevens zoveel mogelijk te beschermen. Om kunstmatige intelligentie intelligent te laten zijn, zijn juist gegevens nodig. We kunnen veroordelen wat China doet, maar wat is het gevolg voor ons? Geen enkel ander land verzamelt zoveel gegevens als China. Lopen we niet het risico achterop te raken op het gebied van internationaal concurrentievermogen en technologische ontwikkeling?

In deze editie van #ShapingDigital bespraken we het dilemma tussen AI en privacy en het belang van data. We inspireerden deelnemers met een spoedcursus over de basisprincipes van AI en Machine Learning, privacy en beveiliging. Geleid door onze Shapers bespraken we real-life toepassingen en mogelijke implicaties voor de deelnemende bedrijven.